Onko valtuutetuilla kanttia?

viite: Paikallista lamantorjuntaa. Yleisönosastokirjoitus HäSa 13.2.2009 

Onko valtuutetuilla mahdollisuus ja ennen kaikkea moraalista kanttia jäädyttää jo päättämänsä omien palkkioidensa korotukset? Vaikka säästö tältä osin olisi täysin muodollinen, toimisi päätös esimerkkinä siitä, että kaikki ovat mukana säästötalkoissa. Hämeenlinnalla on muiden kuntien tavoin edessä taloudellisesti vaikeat ajat. Valtuuston on helpompi vaatia säästötoimia muilta, kun itse olisi tehnyt tällaisen henkilökohtaiseen talouteen vaikuttavan päätöksen. Palkkioden kororuksesta luopuminen lienee mahdollista toteuttaa määräaikaisena koskien vuosia 2009-2010.

Vaikeampaa varmaan on pyytää yli 3500 euroa/kk tienaavia kaupungin johtajia ja työntekijöitä pidättäytymään palkankorotuksista em. vuosien aikana.

Positiivisinta toki aina on, jos joku kehittää ideoita, joilla kaupungin tuloja voidaan lisätä.

Ernesto

5 kommenttia artikkeliin “Onko valtuutetuilla kanttia?”
 1. Lulu Riikonen sanoo:

  Yritin itse ehdottaa, että luottamushenkilöiden palkkiot jäädytettäisiin vuodeksi. Eipä tullut kannatusta. Oltiin sitä mieltä, että olen populisti. Omasta mielestäni juuri sellainen veto olisi ollut sitä yhteisvastuuta.

 2. Tein valtuustossa vaihtoehtoisen esityksen siitä, että palkkioita korotettaisiin vain 10 prosentin indeksikorotuksella. Puheevuoro on luettavissa nettisivuillani http://www.teijahelina.net/10. Monet olivat samaa mieltä, mutta äänestyksessä valtaosa äänesti kuitenkin alkuperäisen korotusesityksen puolesta.

  Olen sitä mieltä, että tässä taloustilanteessa luottamushenkilöiden olisi parempi kokonaan pidättäytyä palkkioiden nostosta. Kyse ei ole kenenkään perustoimeentulosta. Vaikka kysymys ei ole suurista summista, niin esimerkin vaikutus on sitäkin suurempi.

 3. Reijo Martikainen sanoo:

  Sen parinkymmenen vuoden aikana, kun olen ollut valtuustossa, on aina valtuustokauden alkuun siunaantunut populisteja vaatimaan valtuutettuja luopumaan milloin mistäkin syystä kokouspalkkioistaan tai alentamaan niitä.

  Oli hyvä, että valtuuston enemmistöllä oli riittävästi rohkeutta arvostaa omaa tehtäväänsä. Valtuutettu ei pistäydy vain kerran kuussa kokouksessa. Siihen hommaan sisältyy pirusti palkatonta vapaaehtoistyötä. Sitä pariakymppiä, joka jää nyt suurkunnan valtuutetulle lisää käteen, ei kenenkään kannata kadehtia.

  Annan vapaaehtoisavustuksia mieluimmin vapaaehtoisesti kuin yleistä mielipidettä nuoleskelevien populistien pakottamana.

  Reiska

 4. Kari Aavasto sanoo:

  Hei Reiska.

  Arvostan valtuutettujen työtä. Minusta 20e on täysin mitätön korvaus tekemästänne vapaaehtoistyöstä. Olen yllättynyt, että tuo summa merkitsee noin paljon Sinulle. Solidaarisuus oli muistaakseni eräs keskeinen termi, jota lähelle siroteltu opisto sinullekin aikanaan opetti.

  Ernesto
  (muualla opiskellut)

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Kysymys ei ole populismistä. Yhtä hyvin voidaan sanoa toisella puolen olleen kysymyksessä ahneus.

  Valtuutetut tietävät asettuessaan ehdolle, mitä valtuutetun tehtäviin kuuluu. Mitään osaa valtuutetun tehtävistä ei voida sanoa vapaaehtoistyöhön kuuluvaksi. Valtuustopaikka ei edellytä eikä myöskään äänestäjä vaadi valttuutettua osallistumaan vapaaehtoistyöhön.

  Nyt istuvan on syytä valtuustokauden lopussa esittää tulevan valtuuston palkkiot, jotka sitten ehdokkaiksi asettuvat hyväksyvät. Mikäli ei hyväksy ei asetu ehdokkaaksi. Vapaaehtoistyötä toki saa tehdä, vaikka ei olisi valtuutettu.

  Työpaikkahaastattelu on yleensä se paikka, jossa viimeistään palkkavaatimus esitetään, ei ensimmäinen työviikko.

Jätä kommentti

css.php