Neuvottelu kuin ”vanhasta” Neuvostoliitosta

Neuvottelu on prosessi, jossa tavoitellaan yhteistä tahtotilaa, yleensä sopimuksen kautta. Osapuolia on kaksi tai useampia ja oletuksena on että kaikki osapuolet haluavat parantaa tilannettaan neuvottelun kautta. Neuvottelun myötä tapahtuu osapuolten sitouttaminen yhteisesti sovittuun tavoitteeseen.(Wikipedia)

Eläkeiän nostamisen yhteydessä pääministerimme oli sitä mieltä, että neuvotteleminen ei kannata, jos tietää, että toinen osapuoli ei suostu ehdotukseen. Tarkoittaako tämä nyt sitä, että neuvotella pitää vain, jos tietää, että toinen on samaa mieltä? Mutta mitä siinä sitten enää neuvottelemaan. Neuvostoliitossa taidettiin aikanaan käydä tuollaisia neuvotteluja, mutta silloinkaan toinen osapuoli ei ollut samaa mieltä aina ihan omasta vapaasta tahdostaan. Loogisesti tämä neuvottelemattomuus on kovin vaikea ymmärtää. Mitä tässä maailmassa olisi tapahtunut, jos kaikki neuvottelut olisi jätetty pitämättä Vanhasen mallin mukaan?

Esimerkkiperhe Neuvonen:

Perhe Neuvonen on neuvotellut lastensa kanssa, että viikonloppuisin kotiintuloaika on kello 22. Ensi yönä Neuvosen poika Otto saapuu kotiin vasta kello 23.30. Isä suuttuu: ”Otto. Ymmärrän, että kun on hiihtoloma päätät olla kaemmin ulkona, mutta tällaisista asioista pitää neuvotella ja sopia”. Otto ottaa kuin ”vanhasta” muistista ilmeen ja vastaa: ”Ei kai tuollaisista asioista kannata neuvotella. Et olisi kuitenkaan suostunut”. 

Ernosto

 

2 kommenttia artikkeliin “Neuvottelu kuin ”vanhasta” Neuvostoliitosta”
  1. Merja Uotila sanoo:

    Pääministerimme on usein sitä mieltä, että kaikesta pitää voida keskustella (paitsi tietenkin sellaisesta mistä hän ei halua puhua. Se on yksityisasia tai muuten tarpeetonta, looginen tyyppi).
    Pitäisi hänenkin ottaa pienet neuvoa antavat ennen neuvostojen liittoa??

  2. Heikki Koskela sanoo:

    Parlamentarismissa enemmistö päättää kaikkien asioista. Keskustella voi ennen äänestystä. Eläkeasioissa olen sitä mieltä, että eläkkeiden tasoa olisi pitänyt pudottaa. Eiköhän suurilla ikäluokilla ole varallisuutta maksaa oma elintasonsa.
    Terv. Hessu K.

Jätä kommentti

css.php