15v ja v*

Olen neljän yli 15 vuotiaan isä ja seuraavassa luettelo siitä, mitä 15v:n pitää tehdä itse tai ainakin aidosti yrittää tehdä itse:

– herätä ja suorittaa aamutoimet itsenäisesti ilman komennusta, – tehdä läksyt ja lukea kokeisiin ilman eri huomautusta, – huolehtia oman tai yhteisen huoneen siisteydestä (petata sänky joka aamu), – siivota (imuroida, tampata matot, pestä lattiat ja WC:t, saunat ym.) omalla vuorollaan, – pystyä tekemään itselleen aamupala, myös keittää puuro, – osata laittaa viittä eri ruokaa itselleen ja tarvittaessa koko perheelle(ei tarkoita valmisruokia), – laittaa käyttämänsä astiat oikein tiskikoneeseen tai altaaseen, – tiskata tai tyhjentää tiskinkone(vuorollaan), – laittaa likaiset vaatteet pyykkikoriin, – lajitella pyykki, käyttää pyykkikonetta ja laittaa pyykit kuivumaan(vuorollaan), – osallistua mattopyykkiin (kerran kesässä), – silittää omat vaatteensa – osata hoitaa pikkusisaruksiaan ja auttaa automaattisesti sisaruksiaan heidän apua tarvitessaan, – kyetä huoltamaan (kevyesti) oma pyöränsä, moponsa tai skootterinsa, – hoitaa itsenäisesti mopokortin hankinta ja siihen liittyvät viranomaisyhteydet, – osata hakea, ja hakea itselleen kesätyöpaikkaa ajoissa, -tulla kotiin arki-iltaisin (kesällä klo 21, kun seuraavana päivänä kesätyö) ja viikonloppuisin (kesällä klo 23, kun ei kesätyötä) niin kuin on sovittu, – oppia kysymään apua, jos ei jotain em. tai muuta asiaa ymmärrä tai hallitse, – pyytää neuvottelua, jos jokin tehtävä ei tunnut oikeudenmukaiselta tai kotitehtävien kokonaisuus on liian raskas – oppia kärsimään kitisemättä mahdolliset rangaistukset, jotka annetaan etukäteen sovittujen sääntöjen rikkomisesta, – ymmärtää että rangaistukset kovenevat, jos laiminlyönnit toistuvat, – vaatia vanhempiaan hoitamaan oma osuutensa kotitöistä, – osata valittaa paikallisille sosiaaliviranomaisille tai lapsiasiamiehelle mahdollisita vanhempien kohtuuttomista vaatimuksista tai toimista  

Lista on kieltämättä pitkä, hieman tiukka, ei täydellinnen, mutta tehokas. Tyttäreni 15v kävi viime syksynä omatoimisesti katsastuskonttorilla selvittämässä itse insinöörin kanssa, mitä osia hänen skootteriinsa tulee hankkia, jotta sen voi rekisteröidä kahdelle. Erään naapurintytön skootteri seisoi pihassa koko viime kesän, kun hän ei tiennyt, miten mopokortti suoritetaan.

Tuon listan noudattaminen aiheuttaisi sen, että Hämeenlinnan kirkon nurkilla ja Reskalla pyörisi perjantain ja lauantain välisenä yönä todella vähän 15v virtsailevia ja v* nuoria. 

Papa Ernosto

2 kommenttia artikkeliin “15v ja v*”
  1. Jaana sanoo:

    Hui! Minä en piirun verran vaille viiskymppisenäkään pysty toteuttamaan tuota listaa 🙂 Tänään ilahduin, kun olin tehnyt pitkän päivän ja illalla vielä tosi väsyneenä kokoukseen, 18-vuotiaani kommentista, että äiti hei mä voin tehdä ruoan tänään. Pieniä pyrähdyksiä ajoittain aikuiseen maailmaan. Ei se elämä yhdessä yössä muuttuisikaan.

  2. Antti sanoo:

    Ihan hyvä lista ja paljon hyödyllisiä taitoja, ei siinä mitään.

    Tärkeämpänä tietona pidän kuitenkin sitä että Karin tytär on pirun kompetentti ja fiksu nuori nainen ja eikä ilmeisesti kuseskele Reskalla. Kyllä omaa lastaan ja antamaansa kasvatusta saa hehkuttaa jos siltä tuntuu, vaikka se meitä muita hieman huvittaisikin.

Jätä kommentti

css.php